0 0
Zelfgemaakte frietjes met mayonaise

Deel in je sociale netwerk:

Of je kopieert en deelt deze link

Ingrediënten

benodigdheden
frituurpan
staafmixer
frietjes
1 kilo vastkokende aardappels
ongeveer 3 liter arachideolie
snufje zeezout
mayonaise
2 eidooiers van kakelverse eitjes
1 tl dijon mosterd
kleine scheutjes olijfolie
kleine scheutjes arachideolie
ongeveer 1 el witte wijn azijn
sap van 1 citroen
klein scheutje water
peper en zout

Zelfgemaakte frietjes met mayonaise

gebakken in arachideolie

Zondigen kan zo lekker zijn

  • 2 porties
  • Gemiddeld

Bereiden

Ik kan echt gelukkig worden van lekker eten. Meestal houd ik dan ook nog rekening ermee dat het voedzaam en gezond is. Maar soms, dan zondig ik. Al sinds ik kind was zijn zelfgemaakte frietjes mijn lievelingseten. Inmiddels hebben we sinds een aantal jaar ook in dit huishouden een airfryer dus de frituurpan had al minstens 3 jaar niet meer aangestaan. Hoogste tijd dus om weer eens échte lekkere zelfgemaakte frietjes te bakken.

Ik bak de frietjes in arachideolie. Het is geen goedkope olie maar je kunt deze gewoon een paar keer hergebruiken. Arachideolie is een plantaardige olie die gemaakt wordt van de olie uit pinda’s. De olie heeft een neutrale smaak en kleurt de frietjes mooi goudbruin.

Dat frituren in olie niet gezond is, wisten we al wel. Dus doe het gewoon af en toe en geniet er dan extra van!

Stappen

1
Klaar

mayonaise

Splits twee eitjes. Het is belangrijk voor de veiligheid en versheid dat je zo vers mogelijke eieren gebruikt. De dooiers gaan in een mengkom. Hierbij gaat een lepeltje Dijon mosterd. Deze mosterd is scherp dus doe er niet teveel bij. Mix dit door elkaar met de staafmixer.

2
Klaar

Langzaam doe je er een paar druppeltjes olijfolie bij en blijf mixen. Doe er niet te veel olie in een keer bij want dan gaat je mayo schiften. Neem de tijd ervoor. Hierna kun je een klein scheutje olijfolie erbij doen en blijven mixen, en herhaal nog een keer. Dan ga je over op arachideolie, giet langzaam ook twee scheutjes arachideolie erbij. Qua hoeveelheid mayo kom je ongeveer uit op een klein potje zoals op de foto.

3
Klaar

Dan doe je er een scheutje witte wijn azijn en wat citroen sap bij. Eerst een beetje en later misschien iets meer. Mix het met de staafmixer erdoor. Proef eerst even hoe je het lekker vindt. Ik houd van die Belgische zure mayo maar misschien wil je het liever minder zuur.

4
Klaar

Mijn mayo bleef een beetje dik dus ik heb er een beetje water aan toegevoegd. Heel langzaam, net als de olie. En je blijft ondertussen mixen. Dat maakt de mayonaise lekker luchtig. Breng op smaak met peper en zout.

Als je niet vaak verse mayo hebt gegeten dan zul je even moeten wennen aan de smaak. Verse zelfgemaakte mayonaise is op geen enkele manier te vergelijken met de mayonaise uit een pot of fles.

5
Klaar

Als de mayonaise klaar is, schep je deze in een potje met deksel en zet je het in de koelkast. Klaar voor gebruik! In de koelkast blijft de mayo minstens 2 weken goed, als je kakelverse eitjes hebt gebruikt. waarschijnlijk nog wel wat langer.

6
Klaar

frietjes

Schil de aardappels en neem de tijd. Je wilt mooie dikke frieten dus probeer de aardappels zo veel mogelijk in dezelfde dikte te snijden. Wanneer je de frietjes te dun snijdt, heb je de kans dat ze slap worden ipv knapperig.

7
Klaar

Spoel de frietjes af onder koud water en maak ze goed droog met een theedoek.

8
Klaar

Verwarm de frituurpan voor op 160 graden en bak de frietjes 5 minuten voor in 3 kleine porties. Laat de frietjes daarna op keukenpapier uitlekken en afkoelen voor minstens 15 minuten.

9
Klaar

Verwarm de frituurpan voor op 180 graden. Bak de frietjes in 2 porties af in 2 tot 3 minuten. Houd ze goed in de gaten en bepaal zelf hoe bruin gebakken jij ze lekker vindt.

10
Klaar

Laat de frietjes na het afbakken ook weer even uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zeezout. Serveer ze met de zelfgemaakte mayonaise. En geniet, geniet, geniet!

ossenstaartsoep
vorige
Ossenstaartsoep, vers en zelfgemaakt
naanbrood gehakt
volgende
Vrolijke naanbroodjes

Plaats je reactie