0 0

Deel in je sociale netwerk:

Of je kopieert en deelt deze link

Verse tomatensaus

de allerlekkerste

  • Gemiddeld

Bereiden

De allerlekkerste tomatensaus, ookwel passata genoemd, maak je van verse rijpe tomaten. Liefst zelfs van eigen kweek. Want wat je ook doet, zonder lekkere tomaten, geen lekkere saus. Het valt of staat altijd met goede ingrediënten. Mijn tomaten komen van de oogst van mijn nichtje Merel. Ze plantte één tomatenplantje waar ze nu al voor 12 kilo tomaten vanaf haalde! Echt geweldig, wat een groene vingers.

Ik ga je inspiratie geven voor de allerlekkerste tomatensaus. Een echte smaakbom. Ik heb zelf meteen heel veel saus gemaakt, wel voor 10 porties. Hiervoor gebruikte ik ongeveer 2 kilo tomaten. Ik doe de saus dan in verschillende porties in diepvrieszakjes in de vriezer. Super makkelijk voor als je eens wat minder tijd hebt om te koken.

Zelfs als je de beste zelfgekweekte biologische tomaten hebt, bestaat een tomaat nog altijd uit veel water. Water heeft geen smaak dus daarom gaan de tomaten eerst de oven in. Ik ga ze in partjes licht drogen en roosteren zodat al het water uit de tomaat loopt en deze dus nog meer smaak krijgt. Op de ovenplaat, onder de tomaten, leg ik tevens een aantal sjalotjes en een pepertje erbij, evenals een aantal tenen knoflook in de schil. Doordat je de schil erom laat verbrandt de knoflook niet en wordt deze heerlijk zacht en zoet. Voordat het de oven in gaat, doe ik nog een scheutje olijfolie over het geheel en hussel ik alles nog eens goed door elkaar. Ik heb de tomaten een uurtje of 2 in de oven gehad op 170 graden. Kijk na een uurtje even hoe het gaat met de tomaten. Mochten ze al bruine randjes krijgen dan kun je de temperatuur voor het laatste uur het beste even terugdraaien naar 150 graden.

Daarna heb ik de ansjovis uit het blikje gehaald en samen met de olijfolie waar het inzat op laag vuur in een grote pan laten smoren, samen met de inhoud van een blikje tomatenpuree. Daarbij gaan na een paar minuutjes de tomaten, pepertje, sjalotjes en een builtje met verse kruiden (rozemarijn, tijm, salie, marjolein). De knoflook kun je zachtjes uit de schil drukken en ook erbij doen. Laat alles nog even zachtjes een half uurtje pruttelen. Dan haal je de kruiden eruit en pureer je alles tot een gladde saus met de staafmixer. Je kunt de saus eventueel nog op smaak brengen met peper en zout.

De saus is klaar. Laat even afkoelen voordat je verschillende porties in de vriezer doet. Deze saus is krachtig van smaak maar toch voor alles te gebruiken. Heerlijk gewoon bij de spaghetti, met verse basilicum, groentes of gehakt erbij. Of als saus voor de pizza of wat dacht je van een tajine met groentes en/of kip, maak je saus dan aan met bijvoorbeeld komijn, kerrie, paprikapoeder en kaneel. Zoveel mogelijkheden en zó lekker.

vispannetje
vorige
Vispannetje
goulash
volgende
Avontuurlijke goulash

Plaats je reactie