0 0
Tarte Tatin

Deel in je sociale netwerk:

Of je kopieert en deelt deze link

Ingrediënten

Paté Sablée:
200 gr bloem
25 gr amandelmeel
170 gr roomboter op kamertemperatuur
80 gr poedersuiker
1 zakje vanillesuiker
snufje fijn zout
1 ei
Verder is er nodig:
6 of 7 elstar appels
150 gr fijne suiker
40 ml water
1 citroen
2 el paneermeel
ambachtelijk vanille-ijs

Tarte Tatin

de franse klassieker

Dit recept vergt wat handigheid maar laat je niet afschrikken!

  • 45 min, 1 uur wachten, 30 tot 40 min oven
  • 8 porties
  • Moeilijk

Bereiden

Tarte Tatin, de mislukte omgekeerde appeltaart van de zusjes Tatin. Dé Franse klassieker. Wie kent hem niet.

Het lijkt een simpel verhaal te worden met een recept voor een mislukte appeltaart maar niets is minder waar. Ik heb deze tarte tatin wel 4x gemaakt voordat ik het helemaal perfect vond en het volledig onder de knie had. Het ging eerst mis bij de karamel, te waterig en te weinig smaak. De 2 keren erna maakte ik dezelfde fout bij het omdraaien en moest ik de boel weer aan elkaar plakken. Het is een typische kwestie van oefening baart kunst dus wees niet te streng voor jezelf en laat je niet afschrikken.

Bovendien zijn alle drie mijn ‘mislukte’ pogingen van de mislukte appeltaart volledig opgegaan. Vrienden en familie hebben er keer op keer weer van mogen smullen. Natuurlijk met een bolletje ambachtelijk vanille-ijs erbij. Zo lekker.

De bodem van tarte tatin wordt gemaakt van wat de Fransen noemen paté sablée. Dat is gewoon een zanddeeg met veel roomboter. In Frankrijk koop ik dit deeg gewoon op de rol in de koeling van de supermarkt maar dat kun je in Nederland (nog) niet krijgen, dus krijg je van mij ook het recept voor de originele paté sablée.

Stappen

1
Klaar

Paté Sablée

120 gr boter (de overige 50 gr is voor de karamel), poedersuiker, vanillesuiker, zout en amandelpoeder gaan in een kom. Meng dit goed tot een crème. Voeg het ei toe en meng opnieuw. Het mengsel is nu enigszins korrelig. Doe beetje bij beetje de bloem erbij en kneed met de hand tot een homogeen deeg. Maak een bal van het deeg, wikkel in plastic folie en leg dit een uur in de koeling.

2
Klaar

Appels

Vet een bakvorm of tarte tatin pan (die heb ik nog niet) in met roomboter. Neem hiervoor niet een bakvorm waar de onderkant los van kan want daar loopt je karamel straks zo uit. Neem een glazen quichevorm of bijvoorbeeld een vlaaibakvorm.

Schil de appels en snij ze in 4 mooie partjes per appel. Je kunt ze meteen al even in de bakvorm leggen zodat je kunt zien hoeveel er nodig zijn. Daarna haal je ze er weer uit en doe je ze in een kom met de rasp van 1 citroen en 1 el sap van de citroen zodat ze mooi van kleur blijven.

3
Klaar

Karamel maken

Verwarm eerst even de oven voor op 180 graden.

Op zich is karamel maken niet moeilijk. Maar wel even een aandachtspuntje als dat je nog niet eerder gedaan hebt. Blijf vooral bij de pan en heb geduld, dan komt het goed.
Neem een steelpan. Doe hierin 150 gr suiker en 40ml water. Draai een rondje met de steel zodat het water zich vermengd met de suiker. Leg de overgebleven 50 gr boter vast klaar.

Zet de pan met suiker op een laag vuurtje. Blijf roeren (zodat de suiker oplost in het water) tot het geheel gaat koken. Zodra het suiker-water-mengsel kookt, roer je niet meer, ook al denk je dat het niet goed gaat.
Het suikerwater gaat lekker borrelen en na een paar minuten (gevoelsmatig duurt dit lang) begint het licht te kleuren. Als het aan de ene kant van de pan wat sneller bruin kleurt dan aan de andere kant, rol je de pan zachtjes rond aan de steel. Dan vermengt alles zich mooi.

De truc van karamel is de juiste kleur: te lichtbruin = nog geen smaak, te donkerbruin = bitter en niet lekker. Dat is even oefenen en op je gevoel afgaan.

Als jij denkt dat de karamel de juiste kleur heeft, haal je de pan van het vuur. Wacht een paar seconden en voeg dan de klont boter toe. Die wordt snel opgenomen en dat kan even flink pruttelen.

De karamel is klaar. Giet ‘m meteen in de ingevette taartvorm en leg ook meteen de appelpartjes erop. Het mooiste is om de bolle kant straks bovenop te hebben liggen dus leg je ze met de bolle kant naar beneden. Omgekeerde appeltaart hè ;-)

Daarna doe ik iets wat geen enkele bakker zal doen maar wat wel je slagingskans zal verhogen. Ik doe een beetje paneermeel op de appels. Ze laten straks in de oven veel vocht los en het paneermeel kan dat goed opvangen zodat je taart niet te nat wordt.

4
Klaar

Taart afmaken

Bestuif het werkblad en de deegroller met wat bloem. Plaats de bal hierop en rol uit tot een plak die in de vorm past. Het deeg zal een beetje uit elkaar proberen te vallen. Als je er een mooie plak deeg van hebt gerold, rol je hem makkelijk op aan de deegroller en weer makkelijk uit boven de appels in de bakvorm. Stop het deeg goed in langs de rand.

Zet de taart in de oven voor ongeveer 30 tot 40 minuten. Blijf erbij en kijk hoe het gaat. Het deeg gaat eerst 'hangen' over de appels maar je zult ook zien dat het deeg later gaat bollen, dat is goed. Het deeg mag kleuren maar mag niet té bruin worden.

5
Klaar

Serveren

Laat de taart voor ongeveer 10 minuten afkoelen in de vorm. Niet te kort en niet te lang. Te kort dan is de karamel nog te vloeibaar, te lang kan de karamel gaan plakken aan de onderkant.

Ga met een scherp mes langs de rand van de taartvorm zodat het deeg goed los laat. En dan ga je taart flippen. Zet een plank of groot bord erbovenop. Draai snel om, wacht even, en haal dan de taartvorm weg.

Serveer de taart lauwwarm met een bolletje vanille-ijs.

Bon Appetit!!!

melanzane alla parmigiana
vorige
Melanzane alla parmigiana

Plaats je reactie