0 0
Saoto soep

Deel in je sociale netwerk:

Of je kopieert en deelt deze link

Ingrediënten

Bouillon
2 kippenbouten
1,5 liter water
3 kippenbouillonblokjes
2 uien
3 teentjes knoflook
flink stuk verse gember
1 stengel sereh =citroengras
1 rode peper
6 takjes verse selderij
4 limoenblaadjes verkrijgbaar bij de toko
bijgerechten
4 hardgekookte eieren
100 gr taugé
2 tomaten
3 stengels lente-ui
100 gr basmatirijst
scheutje rijstolie of zonnebloemolie
4 el zoete ketjap
4 el zoute ketjap
3 takjes fijngesneden selderij

Saoto soep

met knapperige stukjes kip en groenten

Echt waar, de lekkerste soep ooit!

  • 30 min, 3 uur wachten
  • 4 porties
  • Gemiddeld

Bereiden

Saoto soep is van oorsprong een Javaans gerecht dat veel gemaakt wordt in de Surinaamse keuken. Iedereen maakt deze soep op zijn eigen manier en met zijn eigen bijgerechten. Ik ga jullie mijn recept delen. Dat is weer eens iets heel anders dan de Limburgse of Franse keuken. Maar echt waar, dit is de lekkerste soep ooit.

De bouillon heeft minstens 3 uur nodig maar deze kun je ook van te voren maken. Met de bijgerechten kun je eindeloos variëren en dat maakt het ook zo leuk en lekker.

Mijn inspiratie voor de saoto soep kwam van kok Sharon van het TV-programma BinnensteBuiten en ik heb er een eigen versie van gemaakt.

Stappen

1
Klaar

Je begint met het maken van de bouillon. Deze heeft minstens 3 uur nodig om te trekken. Je kunt de bouillon ook makkelijk een dag van te voren maken.

Zet een grote pan met water op en voeg daar alle ingrediënten aan toe. Dat mag heel grof, de uien in tweeën gesneden, heel stuk gember, hele knoflooktenen, de sereh even kneuzen zodat er meer smaak vanaf komt. Ook de peper en de kippenbouten gaan er in zijn geheel in. Laat de bouillon zachtjes koken met de deksel op de pan.

Na 3 uur zeef je de soep en houd je een mooie heldere bouillon over. De kip haal je uit de zeef en laat je even afkoelen. Ook haal je er de rode peper uit en 2 knoflookteentjes om te bewaren. De rest mag je weggooien.

2
Klaar

Zet een pan met water op en kook de rijst. Laat deze, na het koken en nadat je het overtollige water hebt afgegoten, nog even 15 minuten nastomen met de deksel op de pan.

Pak uit de kast alvast allerlei verschillende schaaltjes en bakjes voor de bijgerechten en vul deze met taugé, gehalveerde hardgekookte eieren, fijngesneden lente-ui en selderij.

Snij de tomaten in vieren en verwijder de zaadjes zodat je alleen het harde gedeelte overhoudt en snij er kleine blokjes van. Deze gaan samen met de zoute ketjap in een schaaltje.

Pureer de knoflook en rode peper met een vork. Doordat ze zo lang hebben meegetrokken in de bouillon zijn ze al helemaal zacht. Deze gaan samen met de zoete ketjap in een bakje. De perfecte smaakmaker voor je soep!

3
Klaar

De kip is inmiddels afgekoeld. Verwijder de botjes en vetstukjes en snij de kip helemaal fijn.
Zet een grote koekenpan op met een flinke scheut rijst- of zonnebloemolie en laat deze goed heet worden.

Zet ondertussen de bouillon op het vuur zodat deze straks goed heet is.

Bak de kipstukjes mooi knapperig en bruin in de olie. Omdat je de kip nog eens bakt geeft deze straks extra veel smaak.

4
Klaar

En dan is het zover. Alles is klaar voor de saoto soep.

Serveer alle bijgerechten in kleine kommetjes op tafel zodat iedereen naar eigen smaak dit kan toevoegen aan de soep. De groenten en kruiden gaan er rauw in want zo zijn ze nog lekker knapperig.

Het opbouwen van de saoto soep:
Je begint met een paar stukjes kip en een lepel rijst. Dan de groenten, de smaakmakers en het ei. Op het laatst voeg je er de hete bouillon aan toe.

pannenkoeken
vorige
Zondagse pannenkoeken
pulled pork
volgende
Pulled Pork… de lekkerste (herzien)

4 reacties Verberg reacties

Plaats je reactie