0 0
Pulled Pork… de lekkerste (herzien)

Deel in je sociale netwerk:

Of je kopieert en deelt deze link

Ingrediënten

1 el rijstolie
1 kg biologische varkensnek bij natuurslager of van Livarvarken
3 el zoete ketjap
1 el zoute ketjap
4 el gembersiroop
3 el vissaus
1 tl kaneelpoeder
4 teentjes knoflook
4 steranijs
300 ml kippenbouillon
100 gr sperziebonen
4 kopjes basmatirijst
2 zakjes jasmijnthee
2 rode peper
bosje verse koriander
1 limoen

Pulled Pork… de lekkerste (herzien)

in een zoete Thaise saus

Langzaam garen op een lage temperatuur voor de beste smaak

  • 15 min, 6 uur wachten
  • 4 porties
  • Gemiddeld

Bereiden

Ik houd niet van varkensvlees en kan het niet goed verdragen, met uitzondering van het varkensvlees van de natuurslager of van Livar, deze varkens hebben goed te eten gekregen en een goed leven gehad zonder dat ze platgespoten zijn met antibiotica, hormonen en andere troep. Traditioneel gebruik je voor pulled pork varkensnek (procureur).

Een paar jaar geleden experimenteerde ik met buikspek om er Pulled Pork van te maken. Dat was heerlijk en daar maakte ik dit recept van. Door toeval maakte ik dit recept dit weekend met varkensnek, zoals het traditioneel eigenlijk bedoelt is. Het buikspek was op dus dan maar varkensnek. O my god. Wat had ik het mis al die jaren. Voor de lekkerste Pulled Pork gebruik je dus gewoon varkensnek want dat is zoveel lekkerder. Heel leuk dat geëxperimenteer van mij maar soms moet je je fouten gewoon toegeven.

Wat niet betekent dat het niet lekker is van buikspek. Maar de enige reden die ik nu nog kan bedenken waarom je dat zou doen is omdat buikspek bijna 3x zo goedkoop is dan varkensnek. Wanneer budget een issue is, dus wel een goede optie!

Meestal is varkensvlees wat taai maar door een lange garing op een lage temperatuur ontstaat een heel mals stukje vlees dat als vanzelf uit elkaar valt. Je kunt pulled pork op verschillende manieren maken. In de braadpan op laag vuur, in de oven, op de BBQ, maar ik gebruik het allerliefste de slowcooker. Een musthave in de keuken. Sinds ik de slowcooker heb maak ik alle stoofpotjes, curry’s en soepen alleen nog maar daarin want alles krijgt gewoon echt veel meer smaak!

Mocht je geen slowcooker hebben, geen probleem want je kunt mijn recept ook in een stoofpan bereiden. De wachttijd is dan ook korter. Je mist wel wat intensiteit van de smaak maar hoe dan ook is het hartstikke lekker.

Ik maakte de varkensnek op Thaise wijze, met heerlijke oosterse specerijen. Enjoy!

Stappen

1
Klaar

Snij de varkensnek in grote dobbelstenen van 5 bij 5 cm. Verhit de olie in een grote braadpan op hoog vuur en bak hierin het spek in een paar minuten bruin.

Ondertussen meng je alle specerijen en smaakmakers: zoete en zoute ketjap, gembersiroop, vissaus, knoflook (geperst), kaneel, steranijs, en de peper (fijngesneden). Dit mengel giet je in de pan bij de varkensnek en laat je een paar minuutjes lekker sudderen.

2
Klaar

Daarna gaat alles in slowcooker. De kippenbouillon giet je er dan pas bij, evt met een lepeltje maizena gemengd met wat koud water. Even alles doorroeren en dan 5,5 tot 6 uur gaar laten worden op de hoge stand van de pan.

Geen slowcooker? Giet dan de bouillon in de pan erbij. Roer om. Zet het vuur zo laag mogelijk en doe een deksel op de pan en laat dit een paar uurtjes garen. Op gas heeft het ongeveer 3 tot 4 uurtjes nodig. Wanneer je op inductie kookt, zet deze op de laagste stand en het heeft ongeveer 4 tot 5 uurtjes nodig. Hoe lager en langer de kooktijd, hoe lekkerder.

3
Klaar

Snij de boontjes door midden en voeg deze op laatste moment toe en laat in de slowcooker een half uurtje meegaren, in de pan ongeveer 10 tot 20 minuutjes.

Serveer bij de pulled pork jasmijnrijst. Deze maak ik heel gemakkelijk door basmatirijst te koken samen met twee zakjes jasmijnthee (tip van Jamie ;-))

Breng de Pulled Pork indien nodig op smaak met wat peper en zout. Garneer aan tafel met verse koriander, rode peper en limoen.

saoto soep
vorige
Saoto soep
tortilla's
volgende
Luchtige smaakvolle tortilla’s

4 reacties Verberg reacties

Klinkt weer heerlijk! Leuke truck met die jasmijnthee bij de rijst:) ik heb jasmijnrijst van bij de toko maar daar haal ik geen jasmijngeur uit.

Hoi Cristel, ik heb een Crockpot van 3,5 liter en daar ben ik tevreden over. Ga je mijn pulled pork maken? Echt, zonder overdrijven… súper lekker!! Enjoy!

Plaats je reactie