0 0

Deel in je sociale netwerk:

Of je kopieert en deelt deze link

Ossenstaartsoep, vers en zelfgemaakt

perfect voor op een druilerige zondag

Een gerecht om met liefde en aandacht te maken

  • 5 uur
  • 8 porties
  • Gemiddeld

Bereiden

Ossenstaartsoep. Ik herinner mij de smaak van vroeger maar ik heb het al jaren niet meer gegeten. Ik heb het zelf ook nog nooit gemaakt. Hoogste tijd dus en een perfect moment, want ik kreeg van boerin Myriam van HaKOEna twee ossenstaarten om mee te experimenteren en een zalige ossenstaartsoep voor jullie te bedenken.

De koeien van HaKOEna lopen vrij in de wei op de Gillishof in Bocholtz. Bij mij om de hoek. Het zijn Limousin koeien, een sterk Frans ras. HaKOEna is een kleinschalig boerenbedrijf dat het vlees van eigen koeien direct aan de consument verkoopt. Je kunt online vleespakketten samenstellen en dat wordt diepgevroren bij je thuisbezorgd.

Wist je trouwens dat een os een gecastreerde stier is?
Wat ik mij dus afvroeg… hoe zit dat dan met de staart van een koe of stier? Kun je die ook eten?
Ja dus. Het blijkt weinig verschil te maken. De smaak is hetzelfde. Ossenstaart is een culinair begrip voor de staart van een rund; koe, stier of os. Mijn staart is trouwens afkomstig van een koe.

De herkomst van ossenstaartsoep vind je in Frankrijk. Tijdens de Franse revolutie leefden veel mensen in armoede. De staart werd eerder nooit gebruikt omdat het werd gezien als afvalvlees. Totdat één iemand op het idee kwam er soep van te trekken. En dat werd een hit want de staart is daar heel geschikt voor. Het vlees wordt na stoven of koken heerlijk zacht en heeft een bijzondere en lekkere structuur, anders dan alle andere stukken van een rund.

Ik ben blij dat ik dit heerlijke recept met jullie kan delen. Het kost je wel wat tijd, dus ideaal om deze soep eens te maken op een druilerige zondag.

Stappen

1
Klaar

Dep de ossenstaartstukken goed droog. In een braadpan gaan 2 el zonnebloemolie en laat deze eerst goed heet worden en voeg dan de boter toe. Als de boter gesmolten is ga je de stukken ossenstaart goed bruin bakken.

Bak het vet wat er nog omheen zit zoveel mogelijk uit. Laat daarna even uitlekken op keukenpapier.

2
Klaar

Zet een grote soeppan (5L) op met 3,5 liter water. Eerst gaan we bouillon trekken. Hiervoor kun je de groenten grof snijden: 3/4 knolselderij, 2 uien, 4 wortels, 2 stengels bleekselderij, 1 prei.

De groentes gaan samen met de aangebraden ossenstaart in het water en dan kunnen we de bouillon op smaak gaan brengen. Voeg de knoflook, pepertje zonder zaadjes (anders wordt de bouillon te scherp), laurier, kruidnagel, foelie en kervel toe.

Je kunt ervoor kiezen om 3 runderbouillonblokjes toe te voegen, maar je kunt de bouillon ook prima op smaak brengen met zeezout. Ligt eraan wat je voorkeur heeft. Eventueel kun je er ook nog een scheutje sherry bij doen.

3
Klaar

Breng de bouillon tot het kookpunt en zet de pan dan op het kleinste pitje van je fornuis op laag vuur. Laat de bouillon 4 uur trekken met de deksel op de pan.

4
Klaar

Wanneer je de tijd hebt, laat je de bouillon een nachtje staan met het vlees en groentes er nog in. Zo versterk je de smaak. Als je de tijd er niet voor hebt, geen enkel probleem, ook dan is deze bouillon heel erg lekker.

5
Klaar

Voordat je de bouillon gaat zeven, haal je als eerst de stukken staart eruit. Daarna haal je alle grote stukken groenten eruit met een spatel.

Vervolgens neem je een vergiet met daaronder een tweede grote soeppan. Giet alles erdoor en zo blijven de laatste stukjes achter.

Neem dan een fijne zeef en giet weer de bouillon erdoor. De kleinere stukjes blijven nu ook achter. Spoel de zeef schoon en houd een dunne theedoek onder de kraan. We gaan nog een keer zeven. Leg de theedoek in de zeef en voor de laatste keer mag de bouillon erdoor.

Goed zeven is echt belangrijk want dan wordt je bouillon mooi helder en blijft ook het vet achter.

6
Klaar

Zet de gezeefde bouillon terug op een klein pitje op laag vuur. Nu is het tijd voor het vlees, dat ga je losplukken van het bot. Snij rondom het vet weg en pluk het vlees tussen het vet door eruit. Dat mag in de soep erbij.

Snij de overgebleven groentes zo fijn mogelijk: 1 prei, 1/4 knolselderij, 2 wortels, 1 stengel bleekselderij. Deze mogen in de bouillon erbij. Laat nog 20 minuutjes zachtjes trekken en dan is je soep klaar.

Proef of het goed op smaak is, voeg anders nog wat zeezout en zwarte peper toe. Garneer met verse peterselie.

Eet smakelijk!

goulash
vorige
Avontuurlijke goulash
zelfgemaakte frietjes
volgende
Zelfgemaakte frietjes met mayonaise

Plaats je reactie