0 0
Oma’s dronken kippensoep

Deel in je sociale netwerk:

Of je kopieert en deelt deze link

Ingrediënten

Bouillon
4 kippenbouten of 2 kleine soepkippen
2 uien
1 winterpeen
1 prei
1 bouquet garni verse tijm, rozemarijn, laurier
naar eigen smaak peper en zout
Soep
1 ui
1 winterpeen
1 prei
100 gr kastanjechampignons
100 ml amontillado sherry
Optioneel
gedroogde (gemalen) paddestoelen
truffel
zachte roomboter
stokbrood

Oma’s dronken kippensoep

met een lichtzoete smaak van Amontillado sherry

De sherry geeft diepte aan de smaak van de soep

  • 30 min, 6 uur wachten
  • 4 porties
  • Gemiddeld

Bereiden

Wat kon mijn oma toch heerlijke kippensoep maken. De smaken van haar kippensoep inspireerden mij dus ook voor een eigen versie maar dan met sherry… Oma’s dronken kippensoep dus.

Nee hoor niet echt dronken. Wanneer ik kook met alcoholische drank dan laat ik altijd de alcohol verdampen zodat je enkel de geur en smaak van de drank overhoudt, de sherry in dit geval.

Deze week is het internationale sherryweek. Ik weet helemaal niet veel van sherry dus des te leuker dat ik drie verschillende flessen kreeg thuisgestuurd om mee te experimenteren in mijn gerechten. Zo leer ik nog eens wat en daar word ik echt blij van.

sherry jerez

Ik kreeg een Fino, een Oloroso en een Amontillado sherry. Ik ga jullie geen cursus sherrywijnen geven maar dit kan ik wel even kort toelichten.

De Fino is heerlijk om te drinken bij of om te koken met: tapas of gewoon Hollandse bitterballen
De Oloroso gaat goed samen met: kaas en stoofvlees
De Amontillado… daar heb ik mee gekookt. Deze sherry is heerlijk bij kaas, vette vis en gevogelte.

amontillado sherry

Ik bedacht eigenlijk 3 gerechten met de Amontillado sherry, te beginnen met de kippensoep waarvoor ik in eerste instantie een kippenbouillon maak. Die is voor de helft voor de soep en met de andere helft ga ik een heerlijke ragout maken met kip, paddestoelen en truffel. En mocht daar nog iets van over zijn, maak ik er ook nog bitterballen van.

De bouillon maak ik in de slowcooker, want echt, alles dat je de tijd geeft is veel lekkerder. Mocht je geen slowcooker hebben kun je de bouillon in een pan op het kleinste vuurtje op het fornuis zetten, geen enkel probleem.

Mocht je nog meer inspiratie willen voor koken met sherry neem dan hier eens een kijkje >>> http://www.sherry.wine/nl/gastronomie/schenk-en-combineer

Stappen

1
Klaar

We gaan eerst de bouillon maken.
Ik hou zo van koken in de slowcoocker want het eerste dat ik doe nadat ik 's morgens met de honden heb gewandeld is alles klaar maken zodat het de cooker in kan en dan heb ik er de komende uren geen omkijken meer naar.

Natuurlijk kan dat ook op een klein pitje in een pannetje op het vuur. Voor de mensen die koken in de slowcooker, haal deze vast uit de kast en laat alvast opwarmen op de hoogste stand.

2
Klaar

Zet een steelpan op het vuur met olie en laat goed warm worden. We gaan de kip eerst braden. Voordat je vlees of gevogelte laat stoven is aanbraden wel wenselijk, dat geeft namelijk altijd meer smaak. Ik gebruik zelf voor deze bouillon 2 soepkippen die ik van de plaatselijke boer kreeg maar je kunt natuurlijk ook 1 gewone kip gebruiken of 4 bouten.

3
Klaar

Wanneer de kip mooi gebruind is mag hij in de cooker. Vul deze op met ongeveer 2 liter water. Snij de wortel, ui en prei in grove stukken en deze gaan samen met de Bouquet garni erbij (tijm, rozemarijn en laurier). Breng op smaak met peper en zout.

Zo, hier hoef je de komende 6 uur niet naar om te kijken en het gaat vanzelf lekker ruiken in huis. Mocht je de bouillon in een pan maken dan is die na ongeveer 2 tot 3 uur klaar.

4
Klaar

Nadat je bouillon uren heeft getrokken kun je deze gaan zeven. Neem hiervoor een fijne zeef.
De groenten en kruiden hebben al hun smaak verloren dus die mag je weggooien.

De kip houd je apart en snij je in stukjes.
Ik gebruik net als de bouillon de helft van de kip voor de soep en de andere helft gebruik ik voor de ragout (dat recept volgt ook binnenkort).

5
Klaar

Tijd om de soep te maken. In een pannetje gaat olie en daarin braad je even de stukjes kip. Snij een prei, winterpeen, kastanjechampignons en ui fijn en ook deze bak je even mee. Mocht je gedroogde paddestoelen hebben, dan is dit het moment om ze erbij te doen.

Je zult merken dat de onderkant van de pan op een gegeven moment wat gaat aanbakken. Op dat moment giet je de sherry erbij en deze laat je helemaal intrekken in de kip en de groenten, laat maar ongeveer een minuut of 10 lekker sudderen totdat alle drank is verdampt.

6
Klaar

Dan gaat er de bouillon bij (ik gebruik maar de helft want de andere helft heb ik nodig voor de ragout) en breng de soep op smaak met zout en peper.

Ik heb laatst in Frankrijk heerlijke truffel gekocht en die past fijngesneden en gemengd met wat goede roomboter heel goed bij de soep op een stukje brood.

Enjoy!!

crepes
vorige
Crêpes met zalm en ei
salade geitenkaas
volgende
Geitenkaas salade 2.0

Plaats je reactie