0 0
Mini tarte tatin van witlof

Deel in je sociale netwerk:

Of je kopieert en deelt deze link

Ingrediënten

5 grote of 7 kleine stronken witlof
1 sjalotje
1 grote teen knoflook
6 takjes verse tijm
1/2 tl chilivlokken
2 el roomboter
2 el rietsuiker
30 st ongezouten pecannoten
75 gr zachte blauwschimmelkaas
10 vierkante plakjes deeg voor hartige taart (vriezer)
1 ei
scheutje melk
zwarte peper
zeezout
10 eenpersoons taartvormpjes
1 mandarijntje

Mini tarte tatin van witlof

met blauwe kaas en pecannoten

Een hemelse combinatie van smaken

  • 30 min, 1 uur wachten
  • 10 porties
  • Gemiddeld

Bereiden

Ik bedacht deze mini tarte tatin’s voor tijdens een sjieke franse lunch. Ik serveerde het als voorgerecht en de middag kon niet meer stuk. Witlof in een karamelsaus met een beetje blauwe kaas en pecannoten… de combinatie is hemels.

Dit recept is niet heel erg simpel en het neemt ook wel wat tijd in beslag maar als je een diner of lunch geeft en je kunt beginnen met deze tarte tatin met witlof dan steel je gegarandeerd de show. Het is trouwens wel heel goed voor te bereiden zodat je op het moment zelf je handen vrij hebt om je gasten van een lekker wit wijntje te voorzien.

Het enige dat dit gerecht verder nog nodig heeft is wat geduld en liefde. Enjoy!

Stappen

1
Klaar

Haal het deeg uit de vriezer en laat rustig ontdooien op het aanrecht. Gewoon in het pakje.
Rooster de pecannoten even kort in een pannetje en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Vet de vormpjes in met een beetje olijfolie.

2
Klaar

We gaan beginnen met de witlof schoonmaken. Was de lof. Snijd het harde onderste deel van de witlofstronken eraf. Snijd ze daarna in de lengte doormidden.

Per taartvormpje gebruik je een halve witlof die je in 4 stukken snijdt. De blaadjes laten dan vanzelf los en kun je in het vormpje doen. Zo vul je de 10 vormpjes met de witlof.

3
Klaar

Vervolgens gaan we de saus maken. Zet een sauspan op een klein vuurtje en laat hierin 1 eetlepel roomboter smelten. Daarbij gaat een fijngesneden sjalotje en 1 geperste knoflookteen. Ris de blaadjes van de takjes tijm en deze gaan er met de chilivlokken bij. Breng op smaak met een beetje peper en zout. Laat alles zachtjes een paar minuutjes fruiten.

Dan gaat de suiker erbij, samen met nog een eetlepel roomboter. Zorg dat de suiker mooi oplost in de boter en dat je een mooi vloeibare karamelsaus krijgt.

Vul de kleine vormpjes met elk een eetlepel saus of totdat de saus op is.

4
Klaar

De inhoud van de taartjes missen enkel nog 3 geroosterde pecannoten en een klein beetje blauwe kaas. Voorzichtig kun je kleine stukjes ervan afbreken en verdelen over het vormpje.

Druk daarna de inhoud van de vormpjes goed aan en zorg voor een zo recht mogelijke bovenkant. Hier komt het deeg op en is straks de onderkant.

5
Klaar

Haal het deeg uit het pakje. We gebruiken 1 plakje per vorm. Het vierkantje kun je iets bijsnijden want waarschijnlijk is het net te groot voor de vorm. Daarna kun je de randen verstevigen met de eraf gesneden stukjes.

Kluts een eitje met een beetje melk en bestrijk het deeg met dit mengsel.
Prik als laatste met een vork gaatjes in de bovenkant van het deeg.

6
Klaar

De vormpjes kunnen nu de oven in. Ongeveer 25 minuten op 150 graden. Daarna zet je de temperatuur hoger naar 200 graden voor ongeveer 10 tot 15 minuten, totdat het deeg mooi bruin is. Dan haal je de vormpjes eruit terwijl je de oven aan laat staan.

7
Klaar

Helaas, je bent nog niet klaar. Ik zei toch dat je geduld nodig hebt ;-)
Nog 1 stap te nemen. De witlof heeft waarschijnlijk veel water losgelaten en dat moet eruit.

Je wacht even 10 minuten totdat het een beetje is afgekoeld. Dan neem je een grote kom en pak je een voor een alle taartjes erbij. Duw het deeg een beetje plat waardoor het een beetje breekt en het water eruit kan lopen in de kom.

Daarna stort je alle taartjes op een bakplaat zodat het deeg aan de onderkant komt. Doe dat voorzichtig en met liefde. Je wilt immers dat alle taartjes heel blijven. Mocht een taartje niet goed loskomen, ga dan eens met een mes langs de zijkantjes en probeer het dan nog eens.

Het deeg is langs de zijkanten waarschijnlijk nog niet helemaal gaar dus gaan alles taartje op de plaat nog 1x 15 minuutjes de oven in.

8
Klaar

Je kunt de taartjes prima een paar uur van tevoren klaarmaken. Je warmt ze dan later met wat aluminiumfolie erover op in de oven. Ongeveer 15 minuten op 180 graden.
Serveer op ieder taartje een doormidden gesneden partje van een mandarijn en een paar blaadjes tijm.

pollo alla parmigiana
vorige
Pollo alla Parmigiana
vispannetje
volgende
Vispannetje

2 reacties Verberg reacties

Ga het eerst voor mij zelf uit proberen, hoe serveer jij ze? Misschien klein beetje rucola en ook 2 mooie blaadjes witlof met een wat zoete dressing?

Hoi Truus, ik serveer ze enkel met een mandarijntje en een beetje extra tijm. Het taartje heeft echt veel smaak van zichzelf dus vind ik het lekker om het zo puur mogelijk te houden. Maar voel je vooral vrij om te experimenteren!! Ben heel benieuwd wat je ervan vindt. Succes.

Plaats je reactie