0 0
Melanzane alla parmigiana

Deel in je sociale netwerk:

Of je kopieert en deelt deze link

Melanzane alla parmigiana

Italiaanse ovenschotel met aubergine

Aubergine is een groente die veel aandacht nodig heeft dus neem de tijd!

  • 1 uur
  • 4 porties
  • Makkelijk

Bereiden

Melanzane alla parmigiana is echt comfortfood. Authentieke Italiaanse smaken en simpel om te maken. Maar vergis je niet, aubergine is geen makkelijke groente om lekker te bereiden. Aubergines hebben tijd en liefde nodig en dan is het een van de lekkerste en meest veelzijdige groenten om te bereiden. Gevuld in de oven met gehakt of in plakken op de BBQ of in dobbelsteentjes in de wok.

Maar nu gaan we de aubergines grillen in de oven en daarna overladen met heerlijke buffelmozzeralla en een goede hartige lichtzoete tomatensaus. Verse basilicum en geroosterde pijnboompitjes maken de smaken compleet voor deze overheerlijke melanzane. Je eet er heel simpel gewoon lekker brood bij. Heerlijk om het brood in de saus te dopen en te genieten van de pure smaken.

De saus die ik maak is geen echte traditionele saus maar een saus met een twist. Met ingrediënten die je wellicht niet verwacht maar op een subtiele wijze diepte geven aan de smaken. Laat je verrassen.

Stappen

1
Klaar

Snij de aubergines in de lengte in plakken van 1 cm dik en leg ze op het aanrecht op het ovenrooster. Bij mijn rooster passen 2 aubergines precies, leg ze los van elkaar en niet over elkaar heen.

Bestrooi de bovenkant van de plakken aubergine met zeezout en wacht 10 minuten. Daarna zie je dat de aubergine water heeft losgelaten aan de kleine druppels er bovenop. Dep ze droog met keukenpapier en haal tevens het overtollige zout weg. Draai de plakken aubergine om en doe hetzelfde met andere kant.

Verwarm de oven alvast voor op 220 graden.

2
Klaar

Snij de sjalotjes fijn en fruit ze zachtjes aan in een scheut olijfolie in een sauspan. Pers de knoflook uit en laat zachtjes meefruiten maar kijk uit dat ze niet bruin worden. Verbrande knoflook smaakt bitter en dat is niet lekker.

Doe de inhoud van de blikjes gepelde tomaten in een keukenmachine en pureer ze mooi glad. De saus gaat in de pan bij de sjalot en knoflook. Nu kun je de oregano, peper, chili, suiker en kaneel toevoegen. De chili zorgt voor wat pit en de kaneel hoort natuurlijk helemaal niet thuis in de Italiaanse keuken maar deze kleine hoeveelheid geeft diepte aan de smaak van de saus. Er gaat geen zout bij omdat de aubergines natuurlijk al zout zijn.

Laat de saus op laag vuur ongeveer een half uurtje pruttelen en lekker inkoken.

3
Klaar

Wanneer beide kanten van de plakken aubergine hun vocht hebben losgelaten, dan zijn ze bijna klaar om geroosterd te worden in de oven. Eerst smeer je de bovenkant ruim in met de lekkerste olijfolie die je in huis hebt. We hebben eerst het vocht uit de aubergine gehaald omdat de aubergine net een spons is. Wanneer je er direct olie opdoet zuigt de aubergine meteen alles op en gaat de werking van de olie bij het grillen verloren.

Nu kunnen ze voor 10 minuten grillen. Zet je oven dus ook op de grilstand.
Daarna haal je ze eruit en draai je ze weer om en smeer je ook de andere kant in met olijfolie. Nu gaan ze weer 10 minuten in de oven.

4
Klaar

Zo. De saus is klaar en je aubergines zijn lekker gegrild. Nu kunnen we beginnen met het bouwen van de melanzane. Dat doe je net zoals je dat bent gewend met lasagne, we gaan mooie laagjes maken.

Vet een ovenschaal in met olijfolie en leg hierin een eerste laag aubergines. Daar overheen gaan stukjes mozzarella en daarna een laagje saus. Dan weer een laagje aubergines, mozzarella en weer saus. Voor de ovenschaal die ik gebruikte was ik met 2 laagjes al klaar maar als je een kleinere en hogere schaal hebt maak je gewoon een derde laagje.

Schuif de melanzaneschotel in de oven. Deze staat nog steeds op 220 graden en dat is goed. Zet alleen even de knop om zodat de oven op heteluchtstand komt te staan ipv de grilstand. Laat de schaal in de oven staan voor ongeveer 15 minuten zodat de kaas lekker kan smelten en de smaken zich goed kunnen ontwikkelen.

In de tussentijd kun je eventueel wat pijnboompitjes roosteren, blaadjes basilicum plukken en wat parmezaanse kaas raspen voor je topping straks.

5
Klaar

Zet de schaal op tafel en schep de borden op tafel op. Het lijkt wellicht niet veel eten maar deze schotel is machtig dus zal het zeker genoeg zijn voor 4 personen.

Serveer met grof gesneden vers stokbrood en breng de melanzane indien nodig om smaak met peper en zout. Geniet ervan!!

naanbrood gehakt
vorige
Vrolijke naanbroodjes
tarte tatin
volgende
Tarte Tatin

Plaats je reactie