0 0
Klassiek Frans kippetje

Deel in je sociale netwerk:

Of je kopieert en deelt deze link

Ingrediënten

saus
250 ml rode port
1 potje gevogeltefond
50 ml balsamicoazijn
2 sjalotjes fijngesneden
3 tenen knoflook fijngesneden
8 wortels 4 st in kleine stukjes, 4 in geheel later in de ovenschaal toevoegen
5 gedroogde vijgen in kleine stukjes
2 handjes cranberries
8 tamme kastanjes
2 stukjes pure chocolade 80 % of meer cacao
1 el donkerbruine basterdsuiker
1 sneetje ontbijtkoek
200 gr paddestoelen grof gehakt
4 takjes verse tijm enkel de blaadjes gebruiken
kip
1 Franse bio kip
2 el olijfolie
2 el 5 spices
peper en zout
5 blaadjes salie
2 tenen knoflook
1 takje rozemarijn
1 sinaasappel

Klassiek Frans kippetje

in een overheerlijke portsaus

Een lekker sappige kip uit de oven met smaakmakers zoals pure chocolade, kastanjes en cranberries.

  • 45 min, 2 uur wachten
  • 4 porties
  • Gemiddeld

Bereiden

Een makkelijk recept voor een heel feestelijk gerecht. Het kippetje en de saus hebben wat tijd nodig zodat de smaken mooi samenkomen maar veel werk heb je er niet aan.

De portsaus maak je vooraf op het vuur en je laat de smaken van de port, cranberries, kastanjes en chocolade lekker een uurtje, al pruttelend, bij elkaar komen. Daarna gaat het kippetje samen met de saus en groentes de oven in.

Bij dit sappige kippetje met overheerlijke saus serveer ik een vers rustiek zelf gebakken brood met vijgen en noten.
>>> Recept rustiek brood

Stappen

1
Klaar
25 min, 1 uur wachten

De saus

Je start met de saus. Deze heeft namelijk even nodig zodat de smaken goed samen kunnen komen. Je kunt de saus ook prima een dag van te voren maken.

Verwarm de oven voor 180 graden.
Begin met het snijden van de sjalotjes, knoflook, vijgen en 4 wortels. Doe in een pannetje een beetje olijfolie en laat rustig een klein beetje bakken. Niet hard want dan verbrand je de sjalotjes en de knoflook. Na een paar minuten voeg je de azijn, port en fond toe en laat langzaam verder pruttelen. Je kunt nu ook de cranberries, chocolade, suiker en tijm toevoegen.

Kerf de kastanjes aan de onderkant (de botte kant) in met een kruisje. Na het roosteren in de oven, kun je ze dan makkelijker pellen. Ongeveer 20 minuutjes roosteren in de oven en daar pellen en in stukjes snijden en toevoegen aan de saus.

Laat de saus 1 uur op laag vuur pruttelen en inkoken. De laatste 5 minuten voeg je een plakje ontbijtkoek in blokjes toe.

2
Klaar
20 min, 1 uur wachten

De kip

De kip ga terwijl de saus pruttelt marineren. Maak de marinade in een kommetje en voeg de olijfolie, 5 spices en peper en zout toe. Met je handen de kip goed insmeren met het mengsel.
Snij de sinaasappel in tweeën en beide helften stop je in het holle gedeelte van de kip, samen met de knoflook, salie en rozemarijn.

3
Klaar

Klaar voor de oven

De oven opnieuw voorverwarmen op 180 graden. Doe de kip in een ruime overschaal en giet de saus erbij. Voeg aan de saus nu pas de vier hele wortels en de paddestoelen toe.
Afhankelijk van de grote van je kip is deze klaar na ongeveer 60 minuten. Maar houd het goed in de gaten en volg je gevoel. Ook al is je kip nog zo groot, ik zou deze nooit langer dan 75 minuten in de oven bakken. We lusten allemaal het liefst een lekker sappig kippetje. De kip is gaar als het vlees van de kip dradig is.

lamskotelet recept
vorige
Lamskotelet in een Franse marinade
wintergroentes
volgende
Geroosterde knolletjes en wintergroentes

Plaats je reactie