0 0
Het meest malse stukje kalfsvlees

Deel in je sociale netwerk:

Of je kopieert en deelt deze link

Het meest malse stukje kalfsvlees

Jup... dat is toch echt kalfstong

Niet meteen wegklikken... probeer het eens. Het zal je verbazen!

  • 15 min, 90 min wachten
  • 2 porties
  • Gemiddeld

Bereiden

Ergens in juli van dit jaar sta ik op het boerenerf van de familie Kleijnen in Simpelveld (Zuid Limburg). Ik ben er voor het eerst en krijg een rondleiding van boer Bjorn van Heuvel Angus. Hij vertelt het bedrijf in 2011 te hebben overgenomen van zijn vader. Prachtig, ik luister aandachtig en kijk mijn ogen uit. Voordat ik weer huiswaarts ga krijg ik nog wat vlees mee. Kalfslende, gehakt, en ja hoor kalfstong…

Kalfstong met champignons en paddestoelen

Heel eerlijk beken ik maar meteen dat ik dat nog nooit gegeten heb, laat staan klaargemaakt heb. Bjorn moet lachen en haalt zijn moeder erbij. Zij vertelt mij hoe ik de kalfstong moet koken en hoe ik het vlees van de tong daarna moet prepareren. Ook vertelt ze mij dat er een klassieke champignon roomsaus bij hoort.

Thuisgekomen zeg ik mijzelf de tong morgen klaar te maken. Vandaag eten we pasta. Een dag later en zo’n 10 koelkast bezoeken later besluit ik de tong nog een dag later klaar te maken. Iedere keer wanneer de deur van de koelkast open ging en ik naar de tong keek, draaide mijn maag zich lichtjes om. Ik had er wel wat moeite mee, zo’n stuk vlees waar je zo goed van kunt zien wat is.

Niet zo flauw

Maar nee hoor ik ben niet flauw. Na twee dagen had ik voldoende moed verzameld en ging ik aan de slag. Ik kookte de tong volgens het recept van moeder Kleijnen en ik maakte er een saus bij van kastanjechampignons en paddestoelen, afgeblust met sherry en aangemaakt met room en verse kruiden.

En eerlijk is eerlijk. Eenmaal gekookt en geprepareerd ligt er een prachtig stuk vlees. Ik lieg niet als ik zeg dat dit het meest malse vlees is dat ik ooit heb gegeten. Van zichzelf heeft het maar een lichte smaak dus de romige saus past daar perfect bij.

Ik ga dit zeker vaker klaarmaken. En eigenlijk vind ik dat als je vlees eet, je ook alles van het dier hoort te eten en niet enkel de biefstukjes. De drempel om runder- of kalfstong te eten begrijp ik wel maar ik raad het iedereen aan de moed te verzamelen daar gewoon eens overheen te stappen.

Ook een kalfstong of rundertong klaarmaken? >>> Bestel bij boer Bjorn

Stappen

1
Klaar

Zet een grote pan met ongeveer 1,5 tot 2,5 liter water op. Snijd de groentes grof. Uien door de helft, wortels en bleekselderij in grove stukken. Zodra het water kookt doe je de groentes samen met de bouillonblokjes, laurier en kruidnagel erbij. Als laatste gaat ook de tong erbij. Let op dat je navraagt of de tong reeds in zout water heeft gelegen anders moet je dat eerst nog doen voor 24 uur. Kook de tong gaar in de bouillon in ongeveer 1,5 uur.

2
Klaar

Ondertussen start je alvast aan de saus. Snijd de paddestoelen en de champignons in stukken. Gewoon zoals je dat zelf mooi vindt. In verschillende groottes voor een rustieke uitstraling of gelijkmatig voor een sjieke uitstraling. Hak de peterselie en de bladselderij zo fijn als mogelijk.

In een pan met anti-aanbaklaag gaat een beetje olijfolie. Daar gaan de paddestoelen en champignons bij. Bak dit even lekker totdat het geheel begint te slinken. Blus het daarna af met een klein glaasje sherry en laat even doorkoken. Dan zet je vuur zachter en doe je de room erbij, samen met flink wat gemalen peper en een beetje zeezout. Ook de verse kruiden gaan er nu bij. Laat dit alles even rustig voor 5 minuten sudderen en blijf roeren. Je saus is klaar.

3
Klaar

Je weet zeker dat de tong gaar is wanneer je het leer eraf gaat halen. Voordat je dat doet houd je de tong even kort onder de koude kraan om het vet eraf te spoelen. Daarna start je met het verwijderen van de keelstuk en het leer. Als het leer moeilijk loslaat is de tong niet gaar en moet hij terug in de bouillon garen.

Wanneer je het leer en het keelstuk verwijderd hebt houd je een prachtig mals stuk vlees over dat je voorzichtig en met zorg in mooie dunne plakken snijdt voordat je het gaat serveren. Warm de saus weer even kort op en deze serveer deze over de tong.

Het is echt heerlijk om bij de tong knapperig gebakken aardappels uit de oven te serveren en een frisse groene salade mag eigenlijk ook niet ontbreken.

Heuvel Angus Burger
vorige
Heuvel Angus Burger
crepes
volgende
Crêpes met zalm en ei

2 reacties Verberg reacties

Oo ik kom je hier tegen .wij aten het vroeger bij n oudtante van Kris in Simpelveld als er kermis was . Nog nooit zoiets heerlijks gegeten .ga het proberen binnenkort.alleen had zij het zeker 4 uur opstaan maar goed ligt er misschien aan hoe groot de tong was . Geweldig dat je dit ook hebt uitgeprobeerd . Groetjes van Laila, moeder van Kris .

Plaats je reactie