0 0
Avontuurlijke goulash

Deel in je sociale netwerk:

Of je kopieert en deelt deze link

Avontuurlijke goulash

van wild zwijn

Een verwarmend gerecht op koude dagen, mét een twist van Loes

  • 4 porties
  • Gemiddeld

Bereiden

Dit is zo’n heerlijk gerecht voor op koude winterdagen. Het verwarmt je, écht comfortfood. Iedereen heeft wel zijn eigen manier van goulash maken. Ik experimenteer heel vaak met wild. Zo maakte ik al eens goulash met hert en nu dus met wild zwijn. Als ik moet kiezen dan heeft wild zwijn mijn voorkeur, ook op de gewone goulash met rundvlees. Dat komt doordat de stukken wild zwijn zelfs na 3 uur stoven nog steeds een heerlijke bite hebben, maar het vlees wel zalig zacht is. Rundvlees en hert valt uiteindelijk kapot, zo hoort het. Maar ik ga toch voor wat meer structuur. Uiteraard kun je het wild zwijn vervangen door vlees naar keuze.

Ga voor wild altijd naar een goede slager en koop ergens waar de slager je kan vertellen waar het dier vandaar komt. Koop dan zo lokaal mogelijk, dat is altijd het lekkerst. Ik adviseer nooit wild in de supermarkt te kopen. Heel vaak koop je dan ‘wild’ van wildparken uit bijv Australië of Zuid Afrika. Dat smaakt heel anders en naar mijn mening is het gewoon niet lekker.

 

Stappen

1
Klaar

Dep het vlees goed droog. Peper en zout eroverheen en een lepeltje bloem. De bloem zorgt ervoor dat het vlees mooi bruin wordt en zorgt er deels voor (samen met de aardappels) dat de saus mooi indikt.

Laat de olie goed warm worden in een stoofpan en braad het vlees lekker bruin aan. Op een gegeven moment zal het vlees een beetje aan de pan gaan plakken, dan voeg wat roomboter toe.

2
Klaar

Snij de ui, knoflook en peper fijn. Als het vlees bruin is, kunnen deze smaakmakers erbij. Na 2 minuten voeg je de tomatenpuree toe en roer je alles goed door elkaar. Nu kun je de twee soorten paprikapoeder toevoegen. Het gerookte paprikapoeder is echt onmisbaar en geeft een heerlijke rokerige touch aan het gerecht. Maar gebruik er niet teveel van want dat is niet lekker.

Na enkele minuten kun je de wijn toevoegen en laat het geheel maar aan de kook komen, dan voeg je ook de uit blik gepelde tomaten toe.

3
Klaar

Snij de tomaten, paprika's en champignons grof. Ik houd ervan dat je zelfs na 3 uur stoven kunt zien wat erin zit. De groentes mag je ook toevoegen.

De aardappels snij je in fijne blokjes en voeg je ook erbij in de pan. Samen met een samengebonden bosje tijm (dan haal je het er ook weer makkelijk uit) en de laurierblaadjes.

4
Klaar

Vanaf nu doet de pan het werk voor je en begint je huis heerlijk te ruiken. Laat het geheel rustig 3 uur pruttelen met de deksel van de pan.

5
Klaar

Serveer de goulash met brood of rijst en een zure salade. Bijvoorbeeld een salade van komkommer, augurk en zilveruitjes in witte wijn azijn.

Breng de goulash goed op smaak met peper en zout en garneer voordat je de pan op tafel zet met verse bladpeterselie.

6
Klaar

En nu heb ik nog iets leuks. Want waarschijnlijk ga je nog wel een portie overhouden. Ik schreef voor 4 personen maar dan heb je stevige eters aan tafel als de pan leeg is.

Ik maak altijd iets extra's want van die portie maak ik een heerlijke goulashsoep. Heel simpel. Voeg er wat water bij en breng aan de kook. De stukken vlees haal ik eruit en snij ik fijn. Meestal blijft er ook wat rijst over en ook die gaat erbij. Bouillonblokje erin en klaar!

verse tomatensaus
vorige
Verse tomatensaus
ossenstaartsoep
volgende
Ossenstaartsoep, vers en zelfgemaakt

Plaats je reactie