0 0

Deel in je sociale netwerk:

Of je kopieert en deelt deze link

Ingrediënten

deeg
375 gr bloem
20 gr verse gist of 7 gr droge gist (poedervorm)
1,6 dl melk
40 gr roomboter
30 gr fijne suiker
1 ei
4 gr fijn zout
vulling
1 tot 1,5 liter kersen uit blik of glas
aardappelmeel
fijne suiker
afwerking
paneermeel
1 ei
grove suiker
Echte Limburgse kersenvlaai met latjes

Echte Limburgse kersenvlaai met latjes

naar een recept van Netty Engels-Geurts

Echte Limburgse vlaai is een begrip. Vers en zelfgemaakt, het lekkerste dat er is.

  • 30 min, 2,5 uur wachten
  • 10 porties
  • Gemiddeld

Bereiden

Echte Limburgse vlaai… iets lekkerders bestaat er niet voor mij. Limburgse vlaai is een begrip. Vers en zelfgemaakt, het lekkerste dat er is. Er bestaan vele varianten en ik ga in de toekomst meerdere vlaaien recepten met jullie delen. Maar ik start met een van mijn favorieten, kersenvlaai.

Het deeg van vlaai verschilt niet zoveel van brooddeeg. Niet te zoet en het doet eer aan de vulling van de vlaai. Limburgse kersenvlaai kun je maken van verse kersen maar die zijn helaas maar één maand per jaar in het seizoen. De kersen uit blik of glas zijn een prima alternatief. Normaliter zal ik altijd verse producten aanraden maar niet buiten het seizoen.

Voordat je aan slag kunt om je eigen vlaai te bakken heb je wel wat keukengereedschap nodig:
– vlaaivorm. Deze heeft een platte bodem en een lage opstaande rand die iets schuin loopt. De originele vormen zijn gemaakt van zwart gebrand plaatstaal en heeft een doorsnede van 30 of 28 cm.
– deegradertje. Een deegradertje gebruik je om latjes te snijden maar je kunt natuurlijk ook latjes snijden met een mes.

Ik bedenk de echte Limburgse vlaaien recepten niet zelf maar ik gebruik de recepten uit een oud boekje uit 1978 van Wil en Netty Geurts- Engels.

Stappen

1
Klaar

Vulling:
Laat de kersen uitlekken en ontpit ze indien nodig heel voorzichtig zodat je niet beschadigd. Meet de hoeveelheid kersensap en gebruik maximaal 2,5 dl. Neem om te binden per dl sap 6 gr aardappelmeel. Maak het aardappelmeel aan met een beetje koud kersensap. Breng de rest van het sap aan de kook en giet al roerende het aangemaakte aardappelmeel erbij. Laat het al roerende even doorkoken. Meng de kersen van het vuur af door het sap en breng op smaak met suiker. Laat rustig afkoelen.

2
Klaar

Deeg:
Warm de melk op totdat deze lauwwarm is. Maak de gist aan met een klein beetje lauwwarme melk. Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Giet hierin de aangemaakte gist, boter, suiker en het ei. Strooi het zout langs de buitenkant van de bloem. Giet het grootste gedeelte van de resterende melk in het kuiltje en kneed het deeg. Voeg indien nodig het laatste beetje melk erbij. Maak een mooie bal van het deeg en laat rijzen totdat het in volume is verdubbeld op een warme plek in huis. Je kunt het deeg laten rijzen onder plastic huishoudfolie of onder een natte theedoek. Het zal ongeveer 1 uur duren totdat je deeg is gerezen.

3
Klaar

Rol 2/3 van het deeg uit en bekleed er een ingevette vlaaivorm mee. Prik de deegbodem in met een vork en laat het deeg opnieuw rijzen. Ongeveer een half tot 1 uur.

4
Klaar

Bestrooi de deegvorm met paneermeel en verdeel hierover het kersenmengsel. Rol het resterende deeg uit voor de latjes. Leg deze kruislings over de vlaai zodat er een vlechtwerk ontstaat. Je begint aan de bovenkant waarbij je steeds een volgend latje loodrecht op het vorige latje legt. Druk de latjes stevig vast op de vlaairand en rol het overtollige deeg eraf. Bestrijk de vlaai met losgeklopt ei en strooi er grove suiker over. Laat het deeg rijzen totdat het dik gezwollen is. Bak de vlaai op 220 graden voor 30 minuten.

5
Klaar

Tip: mocht je wat deeg overhouden, bak er dan lekker een aantal kleine bolletjes brood van. Lekker met grof zeezout en sesamzaadjes.

wintergroentes
vorige
Geroosterde knolletjes en wintergroentes
kuilkoken
volgende
Kuilkoken: kippetje gestoomd in een grondoven

1 reactie Verberg reacties

Plaats je reactie