0 0
De lekkerste eendenborst

Deel in je sociale netwerk:

Of je kopieert en deelt deze link

Ingrediënten

1 eendenborst mét vet
2 wortels
1/2 venkel
1/2 komkommer
1 el olijfolie
1 limoen
1 wit stokbrood
peper en zout

De lekkerste eendenborst

recept van de man van Loes

Robbert's geheim voor de lekkerste eendenborst

  • 20 min
  • 2 porties
  • Makkelijk

Bereiden

Robbert en ik zijn dol op eend en in het bijzonder eendenborst. Tijdens een bezoek aan Frankrijk hebben we deze lekkernij nog nooit overgeslagen. Hij heeft le canard al op verschillende manieren klaargemaakt. Op de BBQ met pruimen of paprika maar dit recept voor de traditionele magret de canard is echt een topper. En ja, eerlijk is eerlijk, het vlees in Frankrijk is over het algemeen beter dan in Nederland dus ga naar een goede slager.

Eendenborst is zijn specialiteit en hij deelt zijn geheim met jullie. Heerlijk als voorgerecht, lunch of samen met een heerlijke salade en wat geroosterde groenten als diner.

Stappen

1
Klaar

Start met de salade. Hiervoor rasp je de venkel, wortels en de komkommer en dit laat je even uitlekken in vergiet. Het water geeft geen smaak dus druk af en toe ook even met je handen het vocht eruit.

2
Klaar

Kerf met een scherp mes het vet van de eend kruislings in zodat je kleine ruitjes krijgt. Dit zorgt ervoor dat de eend meer vet kan loslaten en dat is van belang omdat we geen boter of olie gebruiken om de eend in te bakken maar enkel zijn eigen vet. Breng de eend op smaak met peper en zout.

3
Klaar

Verhit een pan met antiaanbaklaag op hoog vuur en als deze goed warm leg je de eendenborst met het vetstuk naar beneden in de pan. Direct gaat de pan sissen en zal er wat rook vrijkomen. Laat de eend op deze kant ongeveer 5 minuten liggen, draai daarna om en laat nog 3 minuten bakken op de andere kant. Natuurlijk is de baktijd afhankelijk van de dikte van de eendenborst.

4
Klaar

Haal de eend uit de pan en pak deze in met aluminiumfolie en laat een paar minuten rusten. Eendenborst is het lekkerst wanneer deze rare tot medium is gebakken.

5
Klaar

Doe de salade in een kom samen met een beetje olijfolie, limoensap en rasp en breng op smaak met peper en zout.

6
Klaar

Probeer de eend in dunne plakken te snijden dus zorg voor een goed scherp mes. Een eendenborst is meestal in het midden dikker dan aan de uiteinden. Het kan zomaar zijn dat het vlees in het midden van de borst misschien nog iets te rare voor je is. Wat je dan kunt doen is de pan met het overgebleven vet nog even goed opwarmen en de middelste stukjes aan beiden kanten echt maar voor een paar seconden in de pan te leggen. Niet langer want dan wordt je vlees droog, enkel even dichtschroeien.

7
Klaar

Snij je stokbrood in mooie dunne stukjes en je kunt wat vet uit de pan erover sprenkelen voor de smaak (zou ik zeker doen!). Leg op een plakje brood een plakje eendenborstfilet en garneer met de salade. Het ziet er prachtig uit en het smaakt heerlijk bij elkaar. De rest van de salade kun je er gewoon bij serveren.

perentaartjes
vorige
Perentaartjes
spaghetti met paddestoelen en truffel
volgende
Spaghetti met paddestoelen en truffel

Plaats je reactie